Freixenet
X

Qualitat i seguretat alimentària

La qualitat i la seguretat alimentària són aspectes fonamentals i molt rellevants en el desenvolupament de l’activitat productiva del Grup Freixenet. En aquest article es detallen les mesures exigents que la companyia duu a terme al llarg del procés d’elaboració dels seus productes per assegurar la màxima qualitat i seguretat alimentària. Els alts estàndards que ofereix Freixenet en aquests camps són fruit de l’aposta de la companyia per la innovació, la ciència i la tecnologia capdavantera. Ens donen testimoni al respecte Manel Quintana, responsable d’Enologia de Grup Freixenet i Jaume Martín, Responsable de Qualitat de la companyia.

ENOLOGIA, VESSANT MICROBIOLOGICA.

MANEL QUINTANA, RESPONSABLE D’ENOLOGIA DE GRUP FREIXENET

Grup Freixenet treballa amb esforç per tal que el producte sigui únic i destaqui per la seva singularitat. Per això, es fan servir llevats autòctons de les vinyes del Penedès seleccionades per la pròpia companyia. És a dir, Grup Freixenet disposa de cultius propis de llevats amb propietats enològiques excepcionals que s’han mantingut durant dècades gràcies a les investigacions i aposta científica. Així, s’elaboren vins amb un bouquet especial i amb aromes que s’adapten als gustos del consumidor. El mètode emprat per la companyia és un mètode poc comú entre les empreses del sector.

D’altra banda, el sistema de llevats que es fa servir és un sistema de multiplicació tradicional que alimentem diàriament. Alhora, aquest sistema es caracteritza per la seva innovació tecnològica i funciona de forma totalment automatitzada, per la qual cosa s’aporta estandardització i fiabilitat. Anualment, la companyia produeix més de 100 milions de botelles. A més, tot el producte està fet automàticament, seguint el mateix patró, de manera que s’eviten els errors. La mà humana només intervé en els processos crítics com el cultiu del llevat. Grup Freixenet disposa d’una sala de llevats capdavanters que s’ha construït per la mateixa companyia i pels enginyers que hi treballen.

La seguretat alimentària i la qualitat són dos aspectes fonamentals per a l’empresa i es considera que el cultiu amb què es treballa deu ser pur. Per això, els llevats s’introdueixen en un medi on hi ha vi i sucre, lloc on el material fermenta de manera controlada, evitant partícules no desitjables. Els licors d’expedició s’introdueixen a una rampa de filtres que passen per una membrana que aporta puresa i evita que hi hagi algun tipus de contaminació. En aquest sentit, l’empresa disposa dels instruments necessaris per assegurar el control absolut del cultiu, investigar tots els vins i assegurar que s’eviten contaminacions del producte. Per garantir la singularitat i puresa del nostre llevat autòctona, periòdicament també fem anàlisis d’ADN que asseguren que el llevat sempre es manté igual i no pateix mutacions.

A més, Grup Freixenet és una companyia que exporta a més de 140 països, cadascun amb exigències i peculiaritats pròpies. Per això, des de la companyia es dóna una importància extrema al compliment de normatives internacionals i busca fusionar totes les exigències i fer els màxims controls per complir aquestes normatives. Per tal de cobrir aquests controls, Grup Freixenet gaudeix de tecnologia pròpia per detectar les partícules tòxiques que puguin afectar la vinya i posar-hi solució.

En aquest sentit, la companyia fa una aposta per la innovació científica i tecnològica -a través de la inversió en tots els recursos necessaris- que estableix la diferència amb la resta de competidors i que impulsen la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies que permeten fer igual que es feia antany de forma tradicional, però més eficaçment i anteposant la sostenibilitat.

CONTROL DE QUALITAT.

JAUME MARTÍN, RESPONSABLE DE QUALITAT DE GRUP FREIXENET

Grup Freixenet és una companyia forta en estandardització gràcies a l’aposta històrica per la innovació. La firma ha estat pionera en el desenvolupament de tecnologia pròpia i única al sector, que ha estat patentada per la companyia i que permet elaborar els productes de forma més eficient, sostenible, qualitativa i segura. Hi ha models treballats per Grup Freixenet que s’han exportat a tot el sector i que han suposat un benefici per a tothom, com passa amb temes de l’estandardització. La companyia també treballa conjuntament amb els proveïdors per millorar processos i materials, fet que beneficia tot el sector.

Pel que fa als processos de control de qualitat, Grup Freixenet els apliquen des de la recepció de les matèries primeres fins que el producte està acabat, passant pel seguiment durant el procés i la resta de fases. Els materials que es fan servir són el suro, el vidre, el vi, etc. Per això, l’empresa té un equip molt professionalitzat i molt qualificat format per perfils de diferents àmbits que permeten assegurar la màxima qualitat i seguretat alimentària.

Un exemple clar que ha permès posicionar l’empresa com a líder és que aquesta treballa amb mercats internacionals molt exigents en referència al tema tractat, com el Japó. Per tal de cobrir totes aquestes exigències de cada mercat, Grup Freixenet col·labora amb universitats en estudis científics. De fet, l’equip de recerca compta amb un doctor que ha fet una tesi sobre aromes conjuntament amb la Universitat de Barcelona. Aquest estudi permet a la companyia detectar la substància que provoca l’aroma i elaborar els productes que s’adapten millor als gustos dels consumidors.

Alhora, Grup Freixenet combina la innovació i la tecnologia amb altres elements més tradicionals, la terra i el medi natural, que és l’origen del cava i el vi.

Publicat fa 4 mesos

Open Modal Close Modal